Workshop Kleur en Interieur

Workshop kleur en interieur

 

 

 

Kort geleden ben ik uitgenodigd om een workshop Kleur en Interieur bij de provincie Groningen te verzorgen. Maandelijks is er een bijeenkomst voor secretaresses om bij te praten en om de onderlinge band te verstevigen. Ze behandelen dan een thema. Ontzettend leuk!

Spontaan heb ik ja gezegd. Ik geef een workshop over Kleur en Interieur.
Er komt veel kijken bij het inrichten van een ruimte, of het nu gaat om je woon- of om je bedrijfsruimte. Ik breng die kennis graag over.

 

Fotograaf: Alex Wiersma

 

Kleur- en materialenplan

Hoe ga ik de workshop invullen? De theorie mag natuurlijk niet ontbreken, maar die houd ik kort. Leuker vind ik het om de dames zelf te laten experimenteren met kleur- en stofstalen. De keuze is snel gemaakt. We maken een kleur- en materialenplan.

Ik word zelf heel blij van mooie kleurtinten of stoffen met verschillende texturen en patronen. Mijn hart gaat er sneller van slaan. Misschien kan ik dit gevoel overbrengen.

Workshop

De getekende plattegronden met tekengerei liggen klaar. Elk met een blad met malletjes.
Geopende kleurdozen met puntige potloden kijken je aan en willen aan de slag. De stof- en kleurstalen liggen verdeeld over de tafels. Voor ieders smaak zijn er vele kleuren om mee te combineren.

Ze mogen kiezen: Zelf meubels tekenen of gebruik maken van de malletjes.
Zelf gebruik ik erg graag malletjes voor de plattegronden waarvoor ik een inrichtingsschets maak. Malletjes voor een woonkamer, een slaapkamer of voor een bedrijfsruimte. Je kunt daar mooi mee door de ruimte schuiven en alle mogelijkheden verkennen. Doorgaan tot je het mooiste en origineelste resultaat hebt bereikt.

Inrichtingsaspecten

We hebben niet de hele middag tijd, dus ik moet keuzes maken over wat ik ga vertellen.
Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden:
Is de kamer groot of is hij klein? Hoe komt het daglicht binnen? Ligt de kamer op het noorden, het oosten, het zuiden of op het westen? Zijn er grote of kleine ramen? En hoeveel ramen zijn het? Wie gebruikt de ruimte? Waarvoor wordt hij gebruikt en hoe vaak?
Hoe plaats je meubels in de ruimte? Denk aan de zogenaamde routing! Voor welke stijl kies je? Er is een landelijke stijl, een klassieke en een moderne stijl. Elk met zijn eigen kenmerken. Dit zijn een paar vragen die je moet beantwoorden voordat je aan de slag kunt.

Kleurgebruik

Dan is het onderdeel kleur aan de beurt. Kleur is ook vaak stijl gebonden. Bij de klassieke stijl kies je voor andere kleuren dan bij een landelijke of een moderne stijl. Zo zie je in een klassieke inrichting vaak poederachtig getemperde kleuren maar ook donkerrood. In een landelijke inrichting gebruikt men vaak vergrijsde wittinten. Tenslotte zijn in de moderne inrichting de muren vaak wit gestukt.

De effecten die kleuren in een ruimte hebben komen aan bod. Het is verstandig om een kleur overdag en ’s avonds te bekijken. Kleur kan een ruimte optisch vergroten of verkleinen. Bijvoorbeeld een rode wand in een kleine kamer. Dat kun je beter niet doen. Rood vergroot! Zo’n wand komt op je af en maakt de ruimte optisch kleiner. Rood is meer geschikt voor accessoires. Het is beter om in zo’n geval te kiezen voor een koele kleur, bijvoorbeeld een blauwtint. Hiermee vergroot je de ruimte optisch gezien.

Ook kleurcontrasten passeren de revue. Er zijn er zeven, waaronder het warm-koud contrast. Dit is de onderverdeling van twaalf kleuren op de kleurencirkel in de warmtepool rood-oranje en de koude pool blauwgroen. Het is mooi om in een kleurenplan beide kanten subtiel te combineren. Ze versterken elkaar.

Inrichtingsschets

Met deze informatie gaat iedereen aan de slag. Ze tekenen een inrichtingsschets en zoeken mooie kleurstalen bij hun plan. De workshop verloopt ontspannen.

De één tekent haar eigen plattegrond en maakt daarop een inrichtingsschets. Deze dame zit midden in de verbouw van haar woning. Een leuke uitdaging. Een ander heeft de plattegrond van haar zoon mee en werpt zich daarop. Zo is ieder op zijn eigen wijze met een plan bezig. Er wordt serieus gewerkt, maar ook aan humor ontbreekt het niet. Een mooie combinatie.

Ik hoor tussendoor dat het eigenlijk jammer is om in de stofstalen te knippen. Mijn hart maakt een sprongetje. Ja, dat wil ik ook bereiken. Ze kunnen voelen wat ik ook voel.
Voor de tijd die we nog hebben kijk ik mee en beantwoord vragen of geef enkele tips. Ik kan nog wat dieper ingaan op de theorie. Dat is fijn. Voordat we het doorhebben is het tijd en moeten we stoppen. Ik voel mij voldaan. Dit smaakt naar meer!

 

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.