Woonkamer vrijstaande woning

  • Totaalplan
  • 28 apr 2017

Woonkamer vrijstaande woning

Veel licht en geen stoftrekkers

De vraag was een nieuwe indeling, andere verlichting, raambekleding, kleur op de muren en accessoires. Niet te veel stoftrekkers.

De meubels zijn kortgeleden aangeschaft en zijn van dezelfde lijn, stoffering en kleur. De meubels in het zitgedeelte alsook in het eetgedeelte zijn fors en gesloten. Het zijn grote vlakken in de ruimte. De uitdaging is om deze vlakken te doorbreken en een ruimtelijk effect te creëren.

De uitstraling is landelijk, nostalgisch. Op de vloer liggen antracietkleurige plavuizen. Aandacht voor binnenvallend daglicht maar ook voor voldoende verlichting o.a. aan de eettafel, want daar wordt veel geleefd. De woonkamer ligt op het noorden en krijgt niet veel licht.

Doorbreken en verbinden

Door de grote meubels van elkaar te plaatsen ontstaat een ruimtelijk effect. Verbinding van het geheel is belangrijk omdat het anders grote losstaande objecten in de ruimte zijn. Een groot lichtgekleurd vloerkleed is hiervoor het advies. Je creëert als het ware een eiland. Een afbakening van het zitgedeelte. Dit zorgt voor eenheid. Een vloerkleed straalt daarnaast warmte en gezelligheid uit. Enkele accessoires doorbreken de grote vlakken van de meubels. Denk aan sfeerlichtjes, kussens en een plateau met kaarsen, met in het achterhoofd ‘geen stoftrekkers’.

Verlichting

Als verlichting boven de eettafel twee zilverkleurige landelijke lampen met een houten fitting. Het leuke hieraan is dat het hout weer terug komt in de tafelbladen en kastbladen van acaciahout. Metaal zien we terug in het grote schilderij met bootjes aan de wand. Een kleurrijk driedimensionaal schilderij.

Kleur

Een warm gele kleur siert de wand in de achterkamer. Dit is mogelijk omdat de achterkamer veel zuidelijk licht krijgt vanuit de keuken. Deze gele kleur komt nu en dan terug in een accessoire, zo ook in een prachtig erfstuk, een oude olielamp, die nu ook de aandacht krijgt die hij verdient.

De rijke stof voor de vouwgordijnen maakt het geheel af. Er is een warme gezellige woonkamer ontstaan.

vrijstaande woning

Sfeerbeeld vrijstaande woning